L'estrès mata. Així pots combatre’l

Consells per a reduir l'estrès i guanyar salut

Tensió a la feina, dificultat per a arribar a final de mes, discussions amb els fills o amb la parella… Encara que no ens n’adonem, la vida és plena de situacions que ens posen en estat d'alerta i ens estressen. Si es tracta de casos aïllats, no passa res. El problema ve quan aquests episodis s'estenen en el temps i es converteixen en quelcom recorrent. Llavors l'estrès crònic fa acte de presència i, amb ell, múltiples símptomes que afecten el nostre benestar.

I és que, malgrat que l'ansietat i la fatiga s'han normalitzat, la seva cronificació no té res de normal. Com a éssers humans, estem dissenyats per a aguantar pics d'estrès puntuals, però no per a suportar períodes de tensió durant mesos i, fins i tot, anys. En aquests casos, els seus efectes per a la salut no es fan esperar.

Efectes de l'estrès en la nostra salut

Sabies que l'estrès és més nociu per a la salut que fumar? I que el 20% de les persones que el sofreixen corren el risc de morir de manera prematura? No ho diem nosaltres, ho afirma la Universitat de Stanford a un estudi publicat en la revista Behavioral Science & Policy Association. Un document que analitza els efectes de l'estrès per a la salut física i emocional de les persones.

Però, de quins símptomes parlem?

 • Problemes al sistema immunitari. El cansament, la tensió o l'ansietat provoquen l'afebliment del sistema immunitari i, com a conseqüència, el risc de patir malalties.
 • Problemes en la pell. Molt relacionat amb el tema anterior. En baixar les defenses i afeblir-se el sistema immune, poden aparèixer o aguditzar-se trastorns com la dermatitis, la psoriasi o l'alopècia.
 • Problemes cardiovasculars i de cor. L'estrès prolongat en el temps pot causar hipertensió, colesterol elevat i major risc a sofrir infarts de miocardi.:
 • Problemes gastrointestinals. Estar sotmès a períodes d'ansietat, nervis o cansament altera el nostre sistema digestiu i pot causar símptomes com la diarrea, el restrenyiment o la dispèpsia. A més, pot desequilibrar la nostra microbiota intestinal, dificultant l'absorció de nutrients o provocant al•lèrgies i intoleràncies.
 • Problemes hormonals. L'estrès pot provocar alteracions hormonals i canvis en el cicle menstrual de la dona. Les regles poden ser més doloroses, irregulars i, fins i tot, pot desaparèixer. A més, la tensió crònica pot comportar la disminució del desig sexual tant en homes com en dones.
 • Problemes de memòria. L'estrès no només afecta la nostra salut física, també a la cognitiva. Contribueix a reduir la grandària de la zona cerebral responsable de la memòria i, amb això, la seva capacitat de retenir informació.
 • Problemes psicològics. Estar exposat a situacions que ens alteren provoca tensió, enuig i nerviosisme i, a la llarga, poden donar pas a episodis d'ansietat o depressió. Processos greus i que poden requerir atenció professional per a ser abordats.

Com combatre l'estrès

Malgrat que els efectes negatius de l'estrès són molts i variats, també ho són les estratègies per a combatre'ls.

 • Practica la relaxació conscient. No és necessari que meditis o facis mindfulness, però sí que dediquis uns minuts al dia a cuidar-te i desconnectar de la rutina. Pots fer exercicis de respiració o de visualització positiva, practicar ioga o, simplement, apagar mòbils, fixar-te en l’ “aquí i ara” i relaxar-te.
 • Fes exercici físic. No importa que caminis, corris, facis crossfit o exercicis de força, moure't et permetrà eliminar tensió acumulada. A més de reduir l'estrès i relaxar-te, t'ajudarà a posar-te en forma i prevenir l'obesitat, la diabetis i malalties cardiovasculars. Si necessites una guia, els entrenadors de Sanum Healthy House et poden acompanyar.
 •  Menja de manera saludable. L'alimentació és clau per a la teva salut física i emocional. Evitar el sucre, les farines refinades i els processats i, de manera paral•lela, augmentar el consum de verdures, fruites, cereals integrals i llegums, t'ajudarà a augmentar les teves defenses i millorar la teva resposta a l'estrès.
 • Inclou suplements naturals a la teva dieta. Hi ha substàncies que, per les seves propietats, ajuden a combatre l'estrès i reduir els seus efectes negatius per a la salut. Aquest és el cas de la Vitamina C i la B o el magnesi, el potassi, el calci o el zinc. Si no pots consumir-les de manera natural, pots optar per suplements com els de Sanum Healthy House.
 •  Descansa. Com expliquem en l'article Digues adéu a l'astènia primaveral, dormir de 7 a 8 hores és imprescindible per a regenerar el cos i preparar-lo per a l'endemà. També, per a combatre l'estrès. Evitar les pantalles i sopar dues hores abans d'anar al llit, et serà d'utilitat per a agafar el son.

Share this post

comentaris (0)

No hi ha cap comentari en aquest moment