La importància de les proteïnes a l'esport

Adapta el consum de proteïnes a les teves necessitats i millora el teu rendiment esportiu

Practiques esport de manera habitual? Si és així, sabràs que l'alimentació no només és clau per a la teva salut, sinó que també ho és per al teu rendiment esportiu. Una dieta baixa en carbohidrats i greixos afecta de manera directa a la nostra energia i també a la nostra resistència i resultats esportius. Passa el mateix amb les proteïnes. No consumir-ne suficients pot provocar alteracions en la pell, les ungles o el pèl, però també en el to muscular, provocant la seva debilitació i desgast. I és que, malgrat que molts no ho sàpiguen, són essencials per a la creació i regeneració de teixits. Entre ells, els músculs.

Però, quina quantitat de proteïnes hem de consumir al dia?

De la mateixa manera que no ingerir suficients proteïnes és perjudicial per a la salut, excedir-se en el seu consum és contraproduent. Les malalties cardiovasculars, les patologies renals o la hipertensió són alguns dels trastorns que pot implicar una dieta alta en aquestes substàncies.

Llavors, quin volum de proteïnes hem de consumir? Encara que la quantitat dependrà de la composició corporal de cada persona i de l'activitat física que realitzi, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que el seu consum sigui d'1 gram per cada quilogram de pes corporal.

Una xifra que, com hem explicat, variarà en funció de les característiques de cada individu. No està en la mateixa situació una persona que practiqui un esport d'alta intensitat que una que faci exercici de manera esporàdica. Tampoc una que pesi 75 quilos a una que no arribi als 50. La millor forma de saber quina quantitat de proteïnes consumir és consultar a un nutricionista esportiu i que aquest ens guiï en funció de les nostres característiques i objectius esportius.

Aliments proteics: per quin optar?

Si definir el nombre de proteïnes a consumir crea controvèrsia, triar els aliments dels quals les extraurem no genera menys debat. I és que, optar per un ingredient o un altre, dependrà dels gustos i necessitats de cada persona. En qualsevol cas, encara que mengen carn, o siguem vegans, vegetarians o flexitarians, necessitarem optar per proteïnes d'alt valor biològic sense aminoàcids que limitin la seva acció.

En aquesta llista, hi trobaríem els ous, els cigrons, les mongetes, el tofu, el llevat nutricional, la quinoa, les ametlles, la carn i el peix. També d’altres menys coneguts però igual d'interessants com el lli, la xia, les pipes de gira-sol o l'alga espirulina.

I què passa si no arribem a la ingesta mínima de proteïna? Existeixen suplements per a cobrir aquest tipus de deficiències. A Sanum Healthy House pots trobar proteïnes d'origen animal com el sèrum de llet o de procedència vegetal com el cànem o l'arròs perquè sigui quina sigui la teva dieta els puguis gaudir. Totes, de producció ecològica per a garantir la teva salut.

Share this post

comentaris (0)

No hi ha cap comentari en aquest moment