La xia: un aliment que no pot faltar en el teu rebost

La xia és un potent antioxidant i antiinflamatori

Que la xia sigui el superaliment de moda no és casualitat. Per la seva densitat nutricional i valor terapèutic, mereix la fama que li precedeix. I és que aquesta llavor originària de Mèxic i Guatemala, a més de complementar a la perfecció pans, postres i smoothies, és ideal per al nostre organisme.

Els guerrers asteques ja ho sabien i la incloïen a la seva dieta abans de cada combat. Segons explica la llegenda, podien mantenir-se amb força i energia durant tot el dia amb només una cullerada d'aquesta llavor. Avui, per sort, no hem d’afrontar aquest tipus de situacions, però sí a un dia a dia carregat d'obligacions, feina i estrès. D'aquí que sigui tan interessant incloure-la a la nostra alimentació i beneficiar-nos de les seves propietats. Vols saber quines són?

Propietats de la xia

Aquesta llavor de només un mil•límetre de longitud conté múltiples propietats per a la nostra salut. És rica en:

  • Omega 3 i Omega 6: jjuntament amb el lli, és una de les llavors amb major concentració d'Omega 3. I no només això, també conté Omega 6. Un balanç altament beneficiós per a la nostra salut.
  • Calci: 30 grams de xia (l'equivalent a dues cullerades d'aquest aliment) aporten el 20% de la quantitat de calci recomanada al dia. La seva ingesta ens ajudarà a enfortir i protegir els ossos i les dents.
  • Fòsfor:si la quantitat de calci de la xia és important, la de fòsfor no es queda enrere. 30 grams d'aquesta llavor aporten el 30% de la quantitat diària recomanada d'aquest mineral. El seu consum ens ajudarà, entre altres coses, a mantenir els ossos, els músculs i les cèl•lules en bon estat.
  • Fibra soluble i insoluble:30 grams d'aquesta llavor aporten 12 grams de fibra. Una propietat interessant de cara a sentir-nos saciats i a millorar el nostre trànsit intestinal.

Beneficis de la xia

A més dels beneficis descrits, el consum regular de xia ens ajudarà en altres aspectes:

  • És un potent antiinflamatori: gracias a su alto contenido en Omega 3, ayuda a prevenir la inflamación y, con ello, a reducir el riesgo a enfermedades como la obesidad o el cáncer.
  • És un gran antioxidant: la xia és un aliment ric en fenols, un tipus d'antioxidants que frenen els radicals lliures i prevenen l'envelliment prematur de la pell. A més, ajuda a reduir el risc a sofrir patologies com el Parkinson, l'Alzheimer, la demència o el càncer.
  • Prevé la diabetis i el colesterol: gràcies al seu alt contingut en fibra, la xia regula els nivells de sucre en sang i evita els pics de glucosa i insulina. A més d'aquesta funció, redueix l'absorció de colesterol en el torrent sanguini.
  • Millora el trànsit intestinal: la seva alta concentració de mucílags, un tipus de fibra soluble, ajuda a regular la flora intestinal.
  • Protegeix el cor: la xia no només és un potent antiinflamatori, també és un gran antitrombòtic i vasodilatador. Propietats que ajuden a regular la pressió en sang i a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars.

Share this post

comentaris (0)

No hi ha cap comentari en aquest moment